Monumenten in Twisk

Boerderij van het kop-romp-type gelegen aan de zuidzijde van de dorpsweg

Boerderij van het kop-romp-type gelegen aan de zuidzijde van de dorpsweg
510892
-
Dorpsweg 78
Monument
Boerderij
1873
-

Inleiding

BOERDERIJ van het Kop-romp-type gelegen aan de zuidzijde van de Dorpsweg. De boerderij, met voorhuis in eclectische stijl, dateert uit 1873 en is binnen het zelfde decennium tot stand gekomen als de verderop gelegen min of meer verwante boerderij van het Kop-romp-type aan de Dorpsweg 56.

Omschrijving

De boerderij is gebouwd op een noord-zuid gericht grondplan waarin twee rechthoeken gecombineerd worden. De meest noordelijke rechthoek bevat het voorhuis. De zuidelijke rechthoek, die hoger en breder is dan de eerste rechthoek, bevat de schuur. Deze aaneengebouwde bouwvolumes worden van elkaar gescheiden door een brandmuur. Beide bouwvolumes hebben één bouwlaag met kapverdieping. Het voorhuis heeft een licht hellend zadeldak met zwarte Hollandse pan. Het zadeldak heeft gesneden windveren met een makelaar en zes verticale houten sierelementen. De schuur heeft een schilddak dat op het noorden afgesneden wordt door een kops geveldeel dat boven het zadeldak van het noordelijke woongedeelte uitsteekt. Het schilddak is rietgedekt met een pannenrand aan de kapvoet. De pannenrand is bedekt met rode en zwarte Hollandse pannen. Het zuidelijk dakschild van het schilddak is voorzien van een spiegel, die net als de pannenrand bedekt is met rode en zwarte Holllandse pannen. De schuur heeft inwendig een uit vier pijlers bestaande vierkantsconstructie met dekbalkgebinten en overstek op het noorden, verankerd in de brandmuur. Het muurwerk van de boerderij is opgebouwd uit rode baksteen, gedecoreerd met pleister. De voorgevel (N) van het voorhuis is symmetrisch van opzet en telt vijf vensterassen. De hoeken en de centrale as hebben gepleisterde bossages. De centrale as heeft een dubbele paneeldeur met getoogd bovenlicht en daarboven een op consoles rustend balkon dat wordt bereikt via een dubbele paneeldeur met grote glaspanelen en getoogd bovenlicht. De voordeur wordt geflankeerd door twee getoogde schuifvensters (T-profiel) met gepleisterde wenkbrauwen. De wenkbrauwen van de vensters in de voorgevel en de daaraan vrijwel identieke vensters in de beide zijgevels van het voorhuis worden door een cordonlijst met elkaar verbonden. Het balkon wordt geflankeerd door een rond gietijzeren venster met gepleisterde omlijsting. De rechtergevel (O) van het voorhuis heeft vier schuifvensters. De linkergevel van het voorhuis heeft rechts een rond gietijzeren venster, links daarvan twee schuifvensters. De schuifvensters zijn in vorm en decoratie identiek aan die in de voorgevel. De ramen hebben echter geen T-profiel. De voorzijde (N) van het aan weerszijden van het voorhuis uitspringende schuur (brandmuur) heeft links van het voorhuis een darsdeur en rechts daarvan een paneeldeur met bovenlicht. De rechterzijde (O) van het bedrijfsgedeelte heeft een reeks getoogde ijzeren koestalvensters. De achterzijde (Z) van de schuur heeft rechts een darsdeur en links hiervan een reeks getoogde ijzeren stalvensters. De linkerzijde van de schuur heeft rechts een liggend drielichtsvenster en links hiervan een reeks getoogde ijzeren stalvensters.

Waardering

De uit 1873 daterende Kop-romp-boerderij is van algemeen belang uit architectuur- en cultuurhistorisch oogpunt als voorbeeld van een vrijwel gaaf bewaard gebleven 19de eeuwse boerderij met invloed van het eclecticisme. Tevens heeft de boerderij ensemblewaarde binnen het beschermde dorpsgezicht van Twisk.

Back
© 2024 Melchiorhoeve .