Schoorl

Onder de hoogste en breedste duinen van het land ligt het vriendelijke dorp Schoorl. Deze kustplaats heeft misschien wel het mooiste duingebied van Noord-Holland, maar is daar altijd bescheiden onder gebleven. Naar het strand ga je gewoon op de fiets. Onderaan het ruim vijftig meter hoge klimduin – waar de kinderen zich met plezier naar beneden laten rollen – zit al ruim een eeuw hetzelfde café. En de bomen? Die zijn al net zo mooi oud geworden.

Nationaal Park

Schoorl mag zich met recht een Nationaal Park noemen en heeft ruim zestig kilometer aan wandelpaden. Loop langs heidevelden, bossen, het vogelmeer en over de soms wel vijf kilometer brede duinen. Ook De Kerf is uniek voor dit gebied: een natuurlijk inham in de duinen waar zeewater bij hoogtij de duinen in kan stromen. Dit is het leefgebied van de groene specht en de zeldzame nachtzwaluw en in de zomermaanden bloeien overal witte orchideeën. Laat je informeren of koop een kaart van het gebied bij het Bezoekerscentrum De Schoorlse Duinen waar voor de allerkleinsten het Kabouterpad is aangelegd: een schitterend natuurpad door bos en duin. Knapzak op en op zoek naar kabouters!

Fiets je in het zweet

Wist je al dat je in Schoorl verrassend goed kunt mountainbiken? Hier ligt het mooiste, uitdagendste en ook zwaarste mountainbikeparcours van Nederland. Flinke klimmen, mul zand, prachtige vergezichten zorgen ervoor dat je je met liefde in het zweet werkt. Na een dag wandelen of fietsen blijf je natuurlijk nog hangen op één van de vele terrassen of een hapje eten in de gemoedelijke restaurants.

Fietsen kun je huren bij de fietsenwinkel in Schoorl

De Schoorlse duinen is het breedste duingebied van de kop van Noord-Holland, met duinen tot 5 km breed. De hoogste duin is hier te vinden (55,5 meter boven N.A.P.). Ook vind je hier het hoogste klimduin: van maar liefst 51 meter boven N.A.P. Even van je fiets afstappen! De klim is het zeker waard want het uitzicht is grandioos.

Er zijn eveneens stuifduinen aanwezig, die een prachtig uitzicht bieden. In totaal beslaat het gebied zo’n 1800 hectare.

De Berenkuil

De Berenkuil Schoorl

Wat je zeker niet mag missen tijdens het fietsen door de Schoorlse duinen is De Berenkuil, een natuurlijke rustplaats op weg naar zee. De Berenkuil bestaat al sinds 1963 en je kunt er terecht voor een heerlijk kopje koffie, thee of een koud pilsje. Ook voor een gebakje of broodje ben je hier aan het juiste adres.

Je vindt De Berenkuil op de Schoorlsezeeweg 2. Dit is de weg die vanaf de Oorsprongweg richting de zee loopt.

© 2024 Melchiorhoeve .