Egmond aan zee

Ruim vijftig jaar geleden werden zogenaamde ‘bleekneusjes’ naar het vissersdorpje Egmond aan zee gestuurd om aan te sterken. De zilte zeelucht zou wonderen verrichtten. Tegenwoordig gaan de kinderen gewoon gezellig samen met de hele familie naar Egmond aan Zee. Bij de hoofdstrandafgang staat Nijntje en zijn schuit ze al op te wachten en op het strand zorgen de ‘Nijntje-vind-je-moeder-terug’-palen ervoor dat ze jou en hun handdoek zo weer terugvinden. Deze klassieke badplaats staat bij gezinnen met stip op nummer één, al was het alleen maar omdat de kinderen na afloop zo goed slapen. Is er dan toch iets wonderlijks aan de hand met die Egmondse zeelucht?

Krabbetjes vissen

Zeker is dat het strand van Egmond aan Zee met zijn grote witte vuurtoren (de Jan van Speijk) nog altijd tot de verbeelding spreekt. Wanneer het eb is verandert het strand in één grote zandvlakte en kun je aangenaam dobberen in de kleine ‘binnenzeeën’. Met een schepnet is het zelfs voor de allerkleinsten goed vissen op krabbetjes. Lunchen doe je één van de maar liefst zeven strandpaviljoens, met uitzicht op de Noordzee. Maar ook voor een eindeloze strandwandeling op winterdag is Egmond aan Zee heel geschikt – tegen de wind in en chocolademelk na afloop in het knusse dorp dat vlak áán het strand ligt.

In het gezellig dorp vind je vele accommodaties met voor ieder budget een bed. Hier wisselen de restaurants, terrassen en leuke winkels met kleding, accessoires en hebbedingen elkaar af. En in de zomer staan (op woensdagavond) de kramen van de braderie hier weer door het hele centrum opgesteld. 
Wil je nog veel méér weten over de Egmondse cultuur? Breng dan een bezoek aan het museum Egmond, het Bunkermuseum, de vuurtoren of het botenhuis van de Reddingsmaatschappij.

© 2024 Melchiorhoeve .